Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Σέσκλο και Διμήνι (νεολιθικοί οικισμοί)

Διμήνι
Σε απόσταση 5,3 μόλις χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου, βρίσκεται το Διμήνι, έδρα του Δήμου Αισωνίας.
Ο νεολιθικός οικισμός του Διμηνίου κατοικήθηκε από το τέλος της Χαλκοκρατίας. Ανασκαφές στον οικισμό έγιναν κυρίως στις αρχές του αιώνα μας από τους αρχαιολόγους Β. Στάη και Χρ. Τσούντα (1901-1903) και συνεχίστηκαν αργότερα (1974-1977) από τον καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη. Στα ευρήματα των ανασκαφών περιλαμβάνονται πολλά λίθινα και οστέινα εργαλεία, άφθονη κεραμική καθώς επίσης και ειδώλια και κοσμήματα. Το 1980 στα νοτιοανατολικά του λόφου όπου βρίσκεται ο οικισμός με τα νεολιθικά λείψανα σε μια έκταση μεγαλύτερη από 1000 στρέμματα - αποκαλύφθηκε σημαντικός μυκηναϊκός οικισμός. Η πόλη αυτή, σύμφωνα με νεότερες απόψεις, ταυτίζεται με τη μυκηναϊκή Ιωλκό.
Λίγα χιλιόμετρα πάνω από το Διμήνι, βρίσκεται ένα ερημωμένο χωριό ιδιαίτερου
φυσικού κάλλους, το Παλιούρι. Εδώ η κάθε εικόνα θαρρείς κι είναι παρμένη από ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Πέτρινα κτίσματα με περίτεχνες στέγες και χορταριασμένα σοκάκια, γοητευτικά μέσα στο γκρι φόντο τους, δίνουν μια άλλη διάσταση στην ανθρώπινη ύπαρξη.

                                                                                   

Σέσκλο
Ο προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου αναπτύχθηκε πάνω στο λόφο "Καστράκι" καθώς και στην περιοχή γύρω από το σημερινό Σέσκλο. Το Σέσκλο κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας. Στη μέση Νεολιθική εποχή (5η χιλιετία) ο οικισμός αποκτά
μια μεγάλη, πρωτοφανή, έκταση. Η περίοδος αυτή ταυτίζεται με τον γνωστό πολιτισμό του Σέσκλου, αλλά λίγο πριν το τέλος της 5ης χιλιετίας η περιοχή ερημώνεται από κάποια καταστροφή, ίσως πυρκαγιά, για περισσότερο από 500 χρόνια και κατοικείται ξανά στην Νεότερη Νεολιθική Εποχή (4η χιλιετία) σε περιορισμένη έκταση και πάνω στο λόφο "Καστράκι".
Εκτός από το Παλιούρι, στα όρια του Δήμου Αισωνίας βρίσκεται και το χωριό Κάκαβος. Διακρίνεται και αυτό για τη γοητεία του, που πηγάζει μέσα από την εγκατάλειψη του τοπίου και περιμένει όλους όσοι νιώθουν την ανάγκη να δραπετεύσουν σε μια πορεία ιστορική, αποτυπωμένη στα ετοιμόρροπα τείχη των σπιτιών και τα δρομάκια, με φόντο το παρελθόν.
Από τον Δήμο Αισωνίας δεν λείπει ούτε η θάλασσα. Η παραλία της Χρυσής Ακτής Παναγιάς, μια φυσική παραλία χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις αποτελεί τόπο ξεκούρασης και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες.


                                                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.