Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Κάστρα και Επταπύργιο Θεσσαλονίκης

Τα Κάστρα

Η οχύρωση της ιστορικής Θεσσαλονίκης, τα τείχη και οι πύργοι της είναι δημιουργήματα προγενέστερων εποχών και η αρχή τους ανάγεται στην ίδρυση της πόλης.
Στη Βυζαντινή εποχή, τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης πήραν την οριστική μορφή, ιδίως με τα έργα που πραγματοποιήθηκαν σ’ αυτά κατά την εποχή του Μ. Θεοδοσίου (379 - 395). Με τη σημερινή μορφή είναι, κυρίως, έργα των Βυζαντινών: του Μ. Κωνσταντίνου, του Μ. Θεοδοσίου, του Ιουστινιανού, του Λέοντα Στ΄ Σοφού, του Βασιλείου Β΄ Βουλγαροκτόνου, των Παλαιολόγων.

Το Επταπύργιο

Στο ψηλότερο τμήμα της Θεσσαλονίκης από τα αρχαία χρόνια, κατά την οχύρωση της πόλης, δημιουργήθηκε ισχυρή η Ακρόπολη, δεύτερη βαθμίδα οχυρού χώρου, στον οποίο θα κατέφευγε ο πληθυσμός σε περίπτωση κατάληψης της πόλης από επιδρομείς. Εκεί τα κάστρα είναι ψηλά, οι πύργοι πυκνοί, όπου το έδαφος επέτρεπε, υπήρχε και προτείχισμα.
Στη βορειοανατολική κορυφή της Ακρόπολης και όλης της πόλης δημιουργήθηκε η τρίτη βαθμίδα οχύρωσης, το τελευταίο και ισχυρότερο οχυρό άμυνας, με ισχυρά τείχη και εφτά πύργους, το Επταπύργιο. Στη σημερινή μορφή είναι, μάλλον, έργο της Παλαιολόγειας εποχής (14ος  αι.), εντυπωσιακό φρουριακό συγκρότημα.
Από τους εφτά πύργους του φρουρίου ο μεσαίος της εισόδου είναι έργο των Τούρκων, του 1431. Χτίστηκε αμέσως μετά την άλωση της πόλης (1430) από κάποιον Τσαούς μπέη. Είναι ο πύργος του Γεντί Κουλέ, ο οποίος έδωσε το όνομά του σε όλο το φρουριακό συγκρότημα.

Το Επταπύργιο ως το 1989 χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Κατά τα τελευταία χρόνια στο φρούριο πραγματοποιούνται πολλές επισκευές, αναστηλώσεις, αναπλάσεις, δημιουργούνται χώροι για μουσεία, άλλοι για πολιτιστικές εκδηλώσεις κτλ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.